post-thumb

Op Mar 12, 2014

Accountantskantoor of administratiekantoor | IBEO legt het uit

Boekhouder, accountant, administrateur, RA, auditor, etcetera. Er zijn nogal wat termen voor onze beroepsgroep. Hoewel ze voor een buitenstaander vaak op hetzelfde neer komen is dat niet helemaal het geval. Hoewel, het ligt er een beetje aan wie de buitenstaander is. Laten we eerst eens kijken naar het meest eenvoudige, maar ook meest belangrijke verschil, namelijk dat tussen het hebben van een accountantskantoor of administratiekantoor. Het werk dat gedaan wordt bij een administratiekantoor is in principe hetzelfde als dat bij een accountantskantoor. De producten de diensten die zij leveren komen overeen. Maar, er is één heel belangrijk verschil! Namelijk, dat bij een administratiekantoor geen accountant werkzaam is die de jaarrekeningen aftekent. Met andere woorden, als een kantoor geen accountant heeft die de eindverantwoordelijkheid neemt voor de jaarrekeningen (met samenstelverklaring) kan het nooit een accountantskantoor zijn!

Administratiekantoor

Een administratiekantoor is dus een kantoor dat de administraties verzorgt voor haar cliënten (het samenstellen van de jaarrekening). Vervolgens kunnen zij ook prima een jaarrekening opstellen en hierop een samenstelverklaring afgeven. Wat zij niet kunnen, is een accountantsverklaring afgeven. Daar heb je dan logischerwijs weer een accountant voor nodig. De mensen die bij een administratiekantoor werken zijn dus boekhouders / administrateurs.

Accountantskantoor

Om het even ingewikkeld te maken; ook bij een accountantskantoor werken doorgaans boekhouders en administrateurs. Het verschil zit hem in de eindverantwoordelijke. Dat is bij een accountantskantoor namelijk een accountant. En het maakt dan niet uit hoeveel klanten het kantoor heeft, hoeveel mensen er werken of hoeveel accountants er aan het kantoor verbonden zijn. Het enige dat van belang is; is de accountant die de jaarrekeningen aftekent. Hiermee geeft hij dus een “samenstelverklaring” af, waarin hij aangeeft dat de administratie naar eer en geweten gevoerd is voor de klant. Nogmaals; dit kan een administratiekantoor dus ook gewoon doen, alleen is er dan geen accountant die zijn handtekening eronder zet.

De accountant

Laten we wat dieper op de rol van de accountant ingaan. Accountant is een titel. Hoe komt de accountant aan zijn titel? Simpel; studie. Nadat de accountant klaar is met zijn reguliere hbo / wo opleiding gaat hij een volgend traject in, namelijk het traject dat hem opleidt tot AA of RA. Ongeacht welk traject hij zal volgen; aan het eind van de rit is hij met een papiertje op zak Accountant. In principe hebben beide accountants (AA en RA) dezelfde bevoegdheden. Maar wat is dan het verschil tussen die twee?

AA (Accountant Administratieconsulent)

Deze accountant heeft doorgaans een hbo-studie afgerond en beweegt in het mkb segment. De Accountant administratieconsulent houdt zich bezig met het samenstellen van jaarrekeningen voor zijn cliënten. Hij voert de administratie, zorgt voor correcte btw-aangiften en aan het eind van het jaar zal hij het jaar afsluiten en een jaarrekening opstellen voor de cliënt.

RA (Register Accountant)

De Register accountant moet een WO-studie hebben afgerond, namelijk de studie Accounting and Control. Pas daarna begint voor hem het echte werk, want dan gaat hij het postdoctorale traject in om RA te worden. Dit duurt nog eens drie tot vijf jaar en als hij dan klaar is mag hij zichzelf RA noemen. De RA houdt zich over het algemeen vaker bezig met het controleren van jaarrekeningen. Sommige ondernemingen in Nederland (bijvoorbeeld beursgenoteerde ondernemingen) zijn zogenaamd “controleplichtig”. Dat wil zeggen dat - nadat zij of hun accountant de jaarrekening heeft opgesteld - een andere accountant komt om deze cijfers te controleren. In dit geval controleert dus de ene accountant als het ware het werk van de andere. Dit is voor de cliënt erg belangrijk, want omdat de cliënt controleplichtig is heeft hij een goedkeurende accountantsverklaring nodig van de controlerende accountant. En de RA geeft deze niet zomaar, want ook zijn titel staat op het spel. De RA is aan een flink aantal regels gebonden ten einde objectief te kunnen oordelen.

Wat is nu het meest wenselijk voor het mkb?

Voor het mkb, en dan met name het lagere segment binnen het mkb (dus tot 50 medewerkers) is het meest gebaat bij een accountantskantoor of administratiekantoor met een AA in dienst. Een RA is voor deze markt wat overgekwalificeerd en daar zullen doorgaans zijn tarieven ook naar zijn. Een goed administratiekantoor zou ook afdoende kunnen zijn, maar er zijn een aantal instanties - zoals banken, hypotheekverstrekkers - die hun cliënten vragen om een jaarrekening die is opgemaakt door een accountant. Het is daarom dat het “veiliger” is om voor een accountantskantoor te kiezen. En dan maakt het dus niet uit of de accountant nu een AA of een RA is. Benieuwd naar wat IBEO jou kan bieden? Of wil je gewoon weten of je nu een accountantskantoor of administratiekantoor nodig hebt? Neem dan contact met ons op!

Share:

Ik wil IBEO!