Bar Leijten
Het eerste dat opvalt als Bar Leijten wordt bezocht, is dat het eigenlijk veel meer is dan een bar. Hier kan zeker geborreld en gedronken worden, maar als je zin hebt in een uitgebreid diner van hoge kwaliteit dan kan je ook hier terecht. Zelfs voor een lunch zit je hier niet verkeerd, binnen of op het terras aan de Schinkel. En dit was precies het doel dat Sjeng Leijten op zijn zeventiende al voor ogen had. Maar pas toen zijn broer Clint zich ermee ging bemoeien kwam het businessplan in een stroomversnelling.
Thuis bij de gebroeders Leijten werd er altijd veel over horeca gesproken. Vader Leijten was namelijk eigenaar van verschillende discotheken in Brabant en Limburg. Ondanks dat Sjeng op zijn zeventiende zijn business plan eigenlijk al klaar had, hij ging toch nog even een blauwe maandag naar de hogere hotelschool. Praktijk ervaring leek hem uiteindelijk toch wat waardevoller en hij ging aan de slag in de horeca. Op zijn vierentwintigste dacht de jonge ondernemer in spé dat hij er helemaal klaar voor was, echter niets bleek minder waar. Maar na nog een aantal jaar als maître bij L’invité le Restaurant te hebben gewerkt was toch eindelijk het moment daar toen broer Clint met het idee kwam om samen ‘iets’ te ondernemen.
Eerst moest er een pand gezocht worden. Het doel van de broers was een eigen bar/restaurant, zeven dagen per week open, waar gasten vanaf een uur of tien met een krantje terecht kunnen, maar waar ook geborreld en uitgebreid gegeten kon worden. Steeds meer locaties werden bezocht maar de drempel om er echt een klap op te geven was nog steeds erg hoog. Totdat het pand aan de Schinkel vrij kwam. Op een dinsdag ging Sjeng kijken, op donderdag deed hij een bod en op vrijdag werd het bod geaccepteerd. Dit was absoluut een moment om de champagne fles open te trekken, maar nu moesten ze wel met het geld over de brug komen.
Het was geen verrassing dat banken niet echt in de rij stonden om Sjeng en Clint te helpen, maar toch werd het voorstel in eerste instantie positief ontvangen. Dit kwam mede dankzij het indrukwekkende horeca cv van Sjeng. Voor het regelen van financiering is kennis van zaken nu eenmaal belangrijk. De indruk werd gewekt dat het allemaal wel ging lukken, maar toch werd het elke keer uitgesteld. “Die periode was vrij zenuwslopend en misschien waren we ook wel een beetje naïef. Als het gaat om geld lenen van de bank, moet je maar net geluk hebben met degene die je tegenover je hebt.”, aldus Sjeng. Uit het niks kregen ze zulke onredelijke voorwaardes onder hun neus geschoven dat ze het gevoel kregen dat er een spelletje met ze werd gespeeld. En daar hadden ze geen zin in. Gelukkig konden vrienden en familie te hulp schieten en was er voldoende geld beschikbaar om door te gaan.
Volgens Sjeng had deze wending zo zijn eigen voor-en nadelen: “Dat we geld konden lenen van vrienden en familie gaf ons een veel relaxter gevoel, alleen je hebt wel wat minder ademruimte, simpelweg omdat ons startkapitaal veel lager lag dan als we bij de bank een lening hadden gekregen. Dit maaktje overigens wel creatiever als ondernemer. Als je veel geld te besteden heb huur je gewoon overal krachten voor in en klaar ben je. Nu moeten we veel meer zelf doen. Dat is leuker, maar het geeft je ook meer zorgen. Aan de andere kant, als je succes hebt en we kunnen alle salarissen betalen, dan zijn er weinig dingen mooier. Je hebt het dan toch mooi geflikt en de mensen om je heen weten dan heel goed wat je ervoor hebt moeten doen.”
Om een goede ondernemer te kunnen zijn met je volgens Sjeng beschikken over verschillende combinaties van eigenschappen: “Als ondernemer moet je eigenwijs zijn, maar je moet ook kunnen luisteren. Je moet hard werken, maar je moet zeker niet dom werken. Je kan natuurlijk heel veel uren maken, maar je moet je tijd wel handig indelen. Je moet mensen en situaties kunnen aanvoelen en tot slot moet je creatief zijn.”
Het samenwerken met zijn broer gaat Sjeng tot nu toe goed af: “Met z’n tweeën heb je gewoon meer slagkracht. Maar samenwerken met iemand betekent altijd: evalueren, bijschaven en communicatie aanpassen, ongeacht of het je broer, zus, vriend of vriendin is. In ons geval is niemand de baas, we hebben allebei eigen kwaliteiten en zijn allebei het gezicht van de zaak. We leren heel veel van elkaar. Overigens is het wel heel bijzonder om met mijn broer samen te werken. Onze ouders vinden dat ook. Zij zijn heel erg trots. Naja, mijn moeder is trots en mijn vader is trots, maar door zijn achtergrond natuurlijk óók kritisch.”