BV oprichten
Wat is een bv?
BV staat voor besloten vennootschap en is een rechtspersoon waarvan een natuurlijk persoon of een andere bv de bestuurder is. Bij de bv ben je in beginsel niet aansprakelijk voor de schulden, behalve in bepaalde gevallen. In de meeste gevallen zijn de aandeelhouders de bestuurders maar dat hoeft niet. De bestuurder heeft de dagelijkse leiding over de bv. Het kapitaal van de bv bestaat uit aandelen die op naam staan en deze aandelen zijn niet vrij verhandelbaar. De oprichting van een bv gebeurd altijd bij de notaris. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via Online flex Bv. ## Wat zijn de voordelen van de bv?
- Het voordeel van de bv is dat deze eigen rechtspersoonlijkheid heeft. Hierdoor ben je in beginsel niet aansprakelijk voor de schulden van de bv. Tenzij er sprake is van bestuursaansprakelijkheid. Dit is daarom een goede vorm als je ondernemersvermogen en prive vermogen wil scheiden.
- Door die eigen rechtspersoonlijkheid kan je bijvoorbeeld in beginsel ook niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor ‘fouten’van de bv. Denk hierbij aan risicovolle beroepen zoals artsen, adviseurs en internationale handel.
- Naast de risico’s kan er ook een fiscaal voordeel zijn om de bv in te gaan. Bij een bepaald inkomen is de bv fiscaal aantrekkelijker. Dit inkomen ligt ongeveer rond de 100.000. Maar kan erg verschillen van persoon tot persoon. Het is namelijk afhankelijk van de persoonlijke situatie. Als je wil weten of het voor jou voordelig is dan maken wij graag een berekening voor je.
Wat zijn de nadelen van de bv?
- Nadeel van de bv is dat je altijd zakelijk moet handelen met de bv. Gelden die in de bv zitten kan je niet zo maar onttrekken. Dit is altijd loon, een lening of dividend.
- Een ander nadeel van de bv is dat je er niet zo maar meer van af komt. Een eenmanszaak of v.o.f. kan je uitschrijven bij de kvk. Bij een bv is dat iets lastiger.
- Een bv kan fiscaal voordelig zijn, maar kan ook fiscaal zeer nadelig zijn. Je hebt bijvoorbeeld geen startersaftrek of zelfstandigenaftrek in de bv.
- Tot slot zijn de administratieve eisen aan een bv groter dan bij een eenmanszaak of v.o.f. Zo moet je een jaarrekening opstellen, moet je elk jaar een algemene vergadering van aandeelhouders houden, alle belsuiten goed vastellen en jaarcijfers deponeren bij de kvk.
Wat in u situatie het beste is kunnen we het beste bespreken tijdens een vrijblijvende afspraak. Deze afspraak kan telefonisch of een van onze online meeting rooms. Plan hier voor een afspraak met ons in.