De Hemel in Nijmegen
De Ontmoeting en De Hemel
Ex-ballerina Ilfa en hotello Selmar ontmoetten elkaar ruim dertien jaar geleden in (zuster)restaurant De Ontmoeting. Na een paar jaar vertrokken ze naar Aruba om daar te ondernemen onder de zon. Helaas was het Happy Island niet zo hopie bon als het op ondernemen aankwam. Als Nederlander moet je minstens 10 jaar op het eiland hebben gewoond voordat je daar een bedrijf kan beginnen. Alleen doormiddel van ingewikkelde constructies kan je een beetje in de mazen van de Arubaanse ondernemerswetten zwemmen. Drie keer raden wie daar geen zin in hadden. Gelukkig had de vader van Selmar zojuist een ticket geboekt en terwijl ze Pan Bati aten liet Selmar’s vader weten dat zijn restaurant in de stille verkoop stond. Dit zou een perfecte cliffhanger kunnen zijn, maar iedereen weet hoe het verhaal afloopt. Binnen een half jaar waren Ilfa en Selmar eigenaar van De Hemel.
De Ambacht van De Hemel
De locatie en de uitstraling van de Commanderie waarin de Hemel is gevestigd kan het beste worden omschreven als Frankrijk aan de Waal. Toen het gebouw in 1196 uit de grond werd gestampt was het in eerste instantie een hospitaal. Daarna was het een school, een kazerne, een ruïne, een kerk, een kroeg en tot slot een museum. In 1998 verhuisde het museum en werd de Commanderie het pelgrimsoord voor de Bourgondische cultuurliefhebber met het mooiste terras van Nijmegen. De Hemel is niet alleen een restaurant (lunch/high tea/diner). Er is een stadsbrouwerij (met Hemels Bier) er zijn vergaderruimtes, hotelsuites en sinds kort is er ook een hemelse koffiebranderij in dit centrum van ambacht.
Koffie uit De Hemel
In december 2015 vertrok de toenmalige koffiebranderij uit het pand waardoor er een einde zou komen aan de productie van koffie in het centrum van Nijmegen. Dat zagen Ilfa en Selmar niet echt zitten, dus Ilfa meldde zich als de wiedeweerga aan bij de Leopold Koffieschool (deze school is eigendom van Joost Leopold, die zich al jaren hard maakt voor de kwaliteitsverbetering van het koffieaanbod in de horeca. Sinds 2008 is Joost jurylid op diverse baristakampioenschappen en hij bezit een heel scala aan certificaten). Tijdens de opleiding tot barista kwam Ilfa er al snel achter dat koffie zetten in de horeca meer gaat om na-doen dan om zelf-doen. Op de cursus leerde ze nu voor het eerst alles over onder andere de achtergrond, de smaak, de kleur en de beste manieren om koffie te schenken. “Bovendien leer je dat koffie zetten in de horeca een kwestie is van concentratie, tempo en nauwkeurigheid. Elke horeca gelegenheid heeft gewoon een barista nodig.” Het nadeel van het volgen van de opleiding is wel dat even ergens anders ontspannen een kopje koffie drinken er niet meer in zit. Door de opleiding is de kennis over de perfecte koffie zo toegenomen dat elke kop kritisch wordt beoordeeld.
Branden in De Hemel
Het branden van de koffiebonen in de 5 kilo brander is een hele klus. Zomaar weglopen tijdens het proces is ondenkbaar. Alleen door heel vaak te ruiken en naar de kleur te kijken kan het beste resultaat worden bereikt. Ben je niet alert, dan ligt mislukking op de loer. Bovendien is het niet een kwestie van even de kleurenwaaier naast de gebrande bonen houden om te controleren of het goed is gegaan; alles moet op gevoel. De bonen worden geleverd door een trader in Antwerpen die koffie importeert uit onder andere Ethiopië (Sidamo) en Colombia. Een droom van Ilfa is om ooit nog een van deze plantages te bezoeken. Naast het branden is ook het afstellen van de molen een secure aangelegenheid omdat het water een bepaalde doorloop moet hebben. Kortom, voor een goede kop koffie is een barista essentieel. Maar dat is niet het enige geheim van een succesvolle horeca zaak.
Ondernemen in De Hemel
Toen Ilfa nog een ballerina was leerde zij naast allerhande danspassen alles over discipline, doorzettingsvermogen, oog voor detail en omgaan met hoge verwachtingen. Allen eigenschappen die goed van pas kwamen toen zij besloot haar tutu in de wilgen te hangen en ondernemer te worden. Het verschil met haar carrière als ballerina is alleen dat ze destijds nooit kon terugvallen op iets. Constant was ze bezig met vooruitkijken en bezig met volgende projecten en audities. “Als horeca ondernemer heb je die basis wel. Je moet wel altijd vernieuwen, maar zodra je iets goed hebt neergezet verdwijnt het ook niet snel en kan je het alleen maar beter maken.” Het uitdagendste onderdeel van het ondernemerschap vindt Ilfa het aannemen (en soms ontslaan) van personeel. Selmar en Ilfa hebben een hele duidelijke visie en het personeel moet daar wel bij aansluiten. “In De Hemel is het namelijk de bedoeling dat de gasten zich echt thuisvoelen. Het personeel moet daarom een luisterend oor hebben en zich echt verdiepen in de bezoekers. Soms komt het wel voor dat een medewerker toch niet helemaal binnen het team past. Hoe moeilijk het ook is, zo iemand moet je dan toch laten gaan. Het team is het allerbelangrijkste.”
Het team in De Hemel
Het gedreven team zorgt er namelijk voor dat Ilfa vaak kan genieten van het ondernemerschap. Als het mooi weer is en het terras zit vol, alle tafels binnen zijn bezet, alle zalen boven zijn gevuld en alles loopt als een trein, dan kan Ilfa echt genieten van het runnen van een eigen horeca zaak. Aan het einde van zo’n drukke dag blijft het hele team vaak na sluitingstijd om dit te vieren met elkaar. Wat ook veel voorkomt is dat personeelsleden op hun vrije dag ook naar De Hemel komen om een kopje koffie te drinken aan de bar. Het komt dan regelmatig voor dat zij het toch niet kunnen weerstaan om hun collega’s een handje te helpen. Ook Selmar en Ilfa kennen dit gevoel, ze proberen op hun vrije dagen daarom ook niet naar De Hemel te komen, om zo echt goed te kunnen opladen voor een nieuwe werkweek. Hoe het team zo sterk is geworden komt volgens Ilfa door dat zij zo veel mogelijk eerlijke mensen om zich heen proberen te verzamelen. Bovendien laten zij vaak hun gezicht zien. “Een horeca eigenaar die continu de hort op is, kan zijn werknemers niet motiveren.”
De Toekomst van de Hemel
Het ondernemen zelf heeft Ilfa niet geleerd uit boekjes maar door veel praktijk ervaring op te doen. Daarom kan het in de toekomst alleen nog maar beter worden als het zo door gaat. De koffiebranderij is nu gerealiseerd maar de verkoop van koffie is alleen in het winkeltje van De Hemel. “Het zou te gek zijn als we onze koffie ook aan andere horeca zaken zouden kunnen verkopen. Ook hebben we momenteel een leegstaande zolderruimte, daar willen we graag iets creatiefs mee doen, alleen we weten nog niet precies wat. Tot slot willen we onze huwelijksservice uitbreiden. We hebben al een goede deal met een kapper, er zijn twee suites, we hebben een trouwauto en op de bovenste verdieping van de Commanderie zit een chocolade fabriekje waar ze de mooiste creaties kunnen maken. We zijn dus al een heel eind op weg.” Aan de locatie en het uitzicht hoeven ze in ieder geval niks meer te doen, mooier dan dit kan je het in Nijmegen bijna niet krijgen. ## Contact met de Hemel?
Zin om een bezoek te brengen aan De Hemel? Haast je dan naar Franseplaats 1 in Nijmegen of ga naar de website voor meer informatie. https://www.youtube.com/watch?v=fVRDNbIJ7z0