De menukaart, wat zijn de regels?
Elke horeca gelegenheid heeft er een: de menukaart. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels hiervoor? Ben je bijvoorbeeld verplicht te vermelden welke ingrediënten je allemaal hebt gebruikt als deze allergische reacties kunnen veroorzaken? IBEO zet de regels op een rijtje. Als horeca eigenaar bent je verplicht je gasten informatie te kunnen geven over de aanwezige voedselallergenen in je gerechten. Deze informatieplicht geldt voor onderstaande ingrediënten (en de afgeleide stoffen van deze allergenen) die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:* granen (tarwe, haver, rogge, gerst) met gluten;
- ei;
- vis;
- pinda’s en noten (amandelen, pistache-, cashew-, hazel-, wal-, pecan-, para- en macadamianoten);
- soja;
- melk, inclusief lactose;
- schaaldieren, zoals kreeft, garnalen, krab;
- weekdieren, zoals mosselen, slakken, oesters;
- selderij, mosterd en sesamzaad;
- sulfiet (E-nummers E220 t/m E228);
- lupine (familie van de peulvruchten).
In de praktijk kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je de allergenenlijst vermeld op het menu of je wijst je gasten erop dat je op verzoek een ingrediënten lijst verstrekt wanneer daar behoefte aan is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het personeel op de hoogte is van de ingrediënten die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Mochten de gasten vragen hebben, dan kunnen zij terecht bij het personeel. Het is overigens wel handig om dit bijvoorbeeld op de menukaart te vermelden. Het is dus belangrijk om te weten dat je wettelijk verplicht bent je gasten te informeren over je ingrediënten. Wil je hier meer over weten, download dan de Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten Mocht je hier een vraag over hebben neem dan gerust contact met ons dan denken wij graag met je mee.