Ondernemen met een partner? Doe het niet (of juist wel)!
Welke vragen moet je stellen voordat je met een partner in zee gaat? Nou, deze zes bijvoorbeeld.## Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
In het oude Griekenland zeiden ze het al tegen elkaar: Ken uzelf. Dus haal je toga uit het vet en maak eens een lijst van al je kwaliteiten en gebreken. Dat kan natuurlijk een vrij grimmige aangelegenheid worden, maar het geeft je ook goed inzicht over welke capaciteiten je partner moet beschikken. Jullie kunnen elkaar dan goed aanvullen. Bovendien weet je gelijk wat je zelf te bieden hebt. ## Wat is de financiële situatie van je partner?
Dat je zogenaamd niet in iemands portemonnee kan kijken is geen excuus, want dat is nu juist wat je wel moet doen. Alleen al hoe je partner deze vraag in eerste instantie beantwoord geeft een goed inzicht in het karakter van je partner. En dat laat ook gelijk zien hoe hoe cruciaal het is om over geld te kunnen praten. Als je samen een bedrijf hebt kunnen de leningen, schulden, investeringen (enz.) van jouw partner ook invloed hebben op jou. Bovendien, is je partner financieel bestand tegen een langere periode zonder inkomsten? ## Hoeveel tijd wil je partner in jullie onderneming steken?
Neem allebei een leeg vel en schrijf, apart van elkaar, jullie visie op de rolverdeling en de doelstellingen op. Leg deze vervolgens naast elkaar en je krijgt een goed beeld van de commitment van de ander. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ene world domination in gedachten heeft en het doel van de ander is het hebben van de vrijheid om nieuwe creatieve projecten te starten. Overleg dus goed! ## Hoe gaat je partner om met stress en werkdruk?
De manier waarop iemand omgaat met stress kan inzicht geven in hoeverre ze risico’s durven te nemen. Bovendien, in geval van extreem veel werk, zou jou partner dan een belangrijke taak op een lager pitje zetten om de druk van de ketel te halen? ## Voegt jouw partner daad bij woord?
Veel mensen starten een onderneming omdat zij veel waarde hechten aan zelfstandigheid. Zijn jullie allebei bereid om deze zelfstandigheid op te offeren voor het samenwerken? Een contract is daarom in geval van partnerschap echt geen slecht idee. In dit contract kan je opnemen wat te doen in geval van complicaties en er kan vastgesteld worden wat te doen als een zijn afspraken niet nakomt. Ook is het verstandig om vast te leggen wat te doen als een van de twee besluit te stoppen. ## Heb je echt een partner nodig?
Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag. Sparring-technisch gezien is een partner natuurlijk geen overbodige luxe, maar er komt veel bij kijken. Wat was de hoofdreden dat jij je eigen onderneming wilde starten? Wilde je eigen baas zijn en je ideeën tot leven laten komen? Heb je een partner nodig om je bedrijf veilig(er) te stellen? Kan het zo zijn dat je op een gegeven moment op een punt belandt dat geen partner meer nodig hebt? Onderzoek alle verschillende ondernemingsstructuren goed voordat je een partnerschap aangaat. Kortom, het hebben van een partner kan natuurlijk heel goed zijn, maar het moet wel een bewuste keuze zijn. Bovendien, en dat is het mooie aan het ondernemerspartnerschap, moet je elkaar uiteindelijk ook weer los kunnen laten.