Toekomst VAR-verklaring
De Verklaring Arbeids Relatie of afgekort VAR-verklaring is voor zzp’ers een bekend begrip. De toekomst hiervan is echter onzeker. De huidige VAR-verklaring blijft tot 1 januari 2016 geldig. Daarna gaat de Belastingdienst werken met voorbeeldovereenkomsten. Goed nieuws! Lees hieronder waarom. Ben je een zzp’er? Dan ben je bij IBEO aan het juiste adres.
VAR in het heden
De VAR is voor zzp’ers een bewijs dat je opdrachtgever geen sociale premies en loonbelasting hoeft af te dragen voor jou. De reden hiervoor is dat je als zelfstandige al zelf loonbelasting betaalt. Een onderneming vraagt een zzp’er dus om een VAR-verklaring om te vermijden dat er achteraf alsnog loonbelasting en premies moet worden betaald.
De VAR is in het leven geroepen om werkgevers duidelijkheid te geven over de zelfstandigheid van zelfstandigen. Zzp’ers werden ingehuurd door hun voormalige werkgever en hadden op die manier profijt van allerlei ondernemersaftrekposten. Maar voor de overheid betekende dit ook dat er minder belasting werd betaald door de zzp’ers. Door middel van een VAR-verklaring bewijst de zzp’er dat hij of zij ook daadwerkelijk zelfstandig is.
Er zijn vier verschillende VAR-verklaringen:
- VAR-loon
- VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden)
- VAR-dga (directeur grootaandeelhouder)
- VAR-wuo (winst uit onderneming)
De eerste twee soorten van de verklaring zijn voor bedrijven niet waardevol omdat ze geen zekerheid bieden over de zelfstandigheid van de zzp’er. Opdrachtgevers zullen dus altijd om een van de laatste twee VAR-verklaringen vragen. ## VAR in de toekomst
Er is veel kritiek op de huidige VAR-verklaring. Vanaf 2016 zal dan ook de VAR verdwijnen. Dit betekent dat zzp’ers geen verklaring meer kunnen aanvragen. Eerst zou hier de Beschikking geen loonheffingen (BGL) voor in de plaats komen. Maar de politiek is van dit idee afgestapt. Vervolgens is er een alternatief bedacht samen met maatschappelijke organisaties zoals vakbonden en verschillende ZZP-organisaties.
Opdrachtgevers en zelfstandigen kunnen of individueel, of via hun belangenorganisatie overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst. Deze zal dan zekerheid geven over of de opdrachtgever loonheffing moet inhouden en betalen. Deze zekerheid geldt dan voor een periode van 5 jaar. Beoordeelde overeenkomsten worden openbaar gemaakt zodat deze door anderen in dezelfde sector kunnen worden gebruikt. Opdrachtgevers zijn niet verplicht om de overeenkomst aan de belastingdienst voor te leggen. Maar dat geeft natuurlijk wel zekerheid. Het voordeel voor ondernemers is dat als ze door de voorbeeldovereenkomsten weten waar ze aan toe zijn. Deze overeenkomsten zijn dan te vinden op de site van de Belastingdienst. Daarnaast is nu de zzp’er verantwoordelijk voor de premies die de werkgever had moeten betalen. In de nieuwe situatie zijn opdrachtgever en zelfstandige gezamenlijk verantwoordelijk.
Het is wel belangrijk te weten dat de overeenkomsten nog niks zeggen over hoe de belastingdienst jouw inkomsten ziet. Pas bij de aangifte voor de inkomstenbelasting zal worden bepaald of de inkomsten als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden zal worden gezien. Dit is dus een groot verschil met de huidige VAR-regeling.