post-thumb

Op May 10, 2016

Willem's Wermoed

Wat was jouw jongens- of meisjesdroom en ben je deze du moment aan het najagen? Dit is natuurlijk een vrij confronterende vraag, maar wel de perfecte inleiding voor het verhaal van ex-hotello Paul Selier. Wat zijn droom was? Een eigen drank hebben. Al van Willems Wermoed gehoord? Dat ís namelijk de eigen drank van Paul. Maar goed, een verhaal heeft, naast een begin (de jongensdroom) en een eind (Willems Wermoed), een middenstuk en dat volgt nu.

De Ingeving

Als Paul op reis was, bezocht hij steevast zo veel mogelijk wijnhuizen in de omgeving van zijn vakantiebestemming. Maar hij wist al snel dat zijn toekomst niet in de wijn lag, voornamelijk omdat dit in Nederland vrij moeizaam kan zijn. Gelukkig kreeg hij al snel een bovenste beste ingeving op een terras in Barcelona: een eigen vermout maken. Vermout is een drank die in mediterraanse contreien veel wordt gedronken, maar er was nog geen Nederlandse variant van. Paul stapte direct in het vliegtuig naar huis om hier verandering in te brengen. Maar voordat je iets kan veranderen moet je wel weten wat iets is.

Willems Wermoed 20

Vermout, Vermut, Vermouth, Wermoed

Je spreekt het eigenlijk allemaal hetzelfde uit, maar de verwarring is begrijpelijk. Wermoed, de naam die Paul heeft gekozen, is de Middelnederlandse schrijfwijze en betekent Wormwood, en dat is dan weer het Engelse woord voor Alsem, een van de belangrijkste ingrediënten van de Vermout. Maar, als er in een kruiswoordpuzzel gevraagd wordt naar een drank met zeven of acht letters is de kans groter dat ze zoeken naar Vermout of Vermouth. Volg je het nog? Lees het dan nog een keer, want als je dit verhaal deelt met je vrienden terwijl jullie aan een vermout nippen zullen ze vast versteld staan van jouw kennis! Dit is echter nog niet alles wat je weten moet over de naam, maar daar komen we later op terug.

Willems Wermoed 2

Een geschiedenisles plus wat feiten

Vermout is waarschijnlijk in de 18e eeuw ontstaan in Frankrijk of Italië. De drank bestaat uit 75% wijn en verschillende botanicals (kruiden, bloemen en planten), hierdoor kan Vermout het beste omschreven worden als een veelzijdige, gearomatiseerde wijn. Een van de belangrijkste ingrediënten van een echte Vermout is alsem (Artemisia absinthium). Waarom is dit nu zo belangrijk, welnu, zonder dit ingrediënt mag je jouw creatie geen Vermout noemen. Omdat Vermout een alcoholpercentage heeft van 14,5% tot 22% is het een perfect aperitief en het ligt natuurlijk in de lijn der verwachting om Vermout te bestempelen als hét drankje voor de zomer van 2016, dat is misschien ook wel zo maar Vermout kan eigenlijk gewoon het hele jaar door gedronken worden dankzij de enorme veelzijdigheid. Voeg veel ijs (want: minder smeltwater), sinaasappelschil en verse thijm toe, drink het puur of gebruik het als ingrediënt voor verschillende cocktails. Elke vermout heeft een verschillende smaak en is het resultaat van heel, heel, heel veel proeven.

Willems Wermoed 38

Grasduinen door de Hortus

Toen Paul terugkwam in Nederland begaf hij zich vrijwel direct richting de Hortus Amsterdam, een botanische tuin waar wel 6000 planten groeien van ruim 4000 soorten. Hier deed hij inspiratie op voor allerlei bruikbare botanicals. Paul testte uiteindelijk ruim 250 verschillende combinaties om tot de perfecte homogene smaaksensatie te komen bestaande uit 24 verschillende soorten botanicals waaronder dennentoppen en wilde thijm. Wat ook bijzonder is aan Willems Wermoed is de wijn die gebruikt wordt. Hoewel vermout oorspronkelijk was ontstaan doordat verschillende kruiden werden toegevoegd aan flauwe, jonge wijn, besloot Paul juist kwalitatieve wijn te gebruiken van de Spaanse Airén en Zalema druiven. Deze wijn is twee jaar in eikenhouten vaten gerijpt en vormt daardoor een goede basis voor Willems Wermoed. Maar niet alleen aan de inhoud van de fles heeft Paul aandacht besteed. ww

Paul vs. Willem

Heb je een dagdeel van verveling in het verschiet, neem dan Paul’s fles ter hand en begeef je naar de Hortus in Amsterdam. Het etiket van de fles is een heuse schatkaart waarop staat aangegeven waar de botanicals die gebruikt zijn voor Willem’s Wermoed zich bevinden. Dit brengt ons trouwens ook naar de verklaring voor de naam Willem. Want zoals je al hebt geconstateerd, heet de vermout van Paul niet Paul’s Wermoed maar Willem’s Wermoed en dat is met een reden. De weg die Paul heeft afgelegd naar het eindproduct ziet hij als een ware ontdekkingsreis en ontdekkingsreizigers heten nu eenmaal vaker Willem (Barentsz, Jansz, Cornelisz Schouten, de Vlamingh) dan Paul. Leuke bijkomstigheid is natuurlijk de alliteratie. De oranje accenten op de fles zijn overigens een knipoog naar de Nederlandse afkomst. Overal is over nagedacht en als je Paul’s agenda bekijkt is het verbazingwekkend waar hij zijn tijd vandaan haalt.

Willems Wermoed 71

Discipline, geduld en perfectionisme

Naast dat Paul zijn eigen bedrijf heeft, werkt hij namelijk ook nog part-time. Hierdoor is hij bijna altijd bezig en moet hij vaak in de avonduren hard werken. Hoe krijgt hij dit voor elkaar? “Zonder discipline kom je er niet en als je iets leuk vindt dan ga je er ook echt voor. Naast discipline zijn geduld en perfectionisme belangrijk. Deze drie eigenschappen zijn gewoon essentieel als je wilt ondernemen. Als je jouw droom aan het waarmaken bent met jouw onderneming, gaat het harde werken bijna vanzelf.” Voor beginnende ondernemers is het volgens Paul heel belangrijk om altijd van je eigen waarheid uit te gaan. “Het is zeker heel nuttig om veel naar andere mensen te luisteren, maar je moet altijd een dubbelcheck doen voor je echt aan de slag gaat”. Vooral in de praktijk deed Paul veel ervaring op als ondernemer, en zijn achtergrond als hotello komt ook goed van pas. Tijdens zijn studententijd had Paul al zijn eigen bedrijfje.

Waarom vindt hij het ondernemen nu zo mooi? “Als ondernemer kan je je eigen dromen najagen en ook je eigen tijd indelen. Je moet ook zeker een deel van je vrijheid inleveren, maar als je het leuk vindt wat je doet, dan is dat geen enkel probleem.” Het hoogte punt voor Paul was tot nu toe zijn review in het Parool waar hij maar liefst vijf sterren kreeg (€).

Dit, in combinatie met de toenemende vraag naar vermout is natuurlijk erg gunstig. “Ik denk dat mensen steeds meer vermout gaan drinken omdat het ten eerste lekker is, en ten tweede omdat ze het leuk vinden om nieuwe dingen te proberen. Altijd maar wijn en bier bestellen is ook een beetje saai. Natuurlijk is er ook een beetje een hang naar vroeger, waardoor drankjes als vermout weer een plek krijgen op de kaart.” Willems Wermoed is verkrijgbaar in zijn webshop en bij Slijterij Sterk, maar ook in steeds meer horecagelegenheden kan je de chique-ogende, maar no-nonsens drank bestellen. Willems Wermoed 15

Share:

Ik wil IBEO!